Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

xGoals: Η νέα εποχή στην στατιστική του Ποδοσφαίρου!

Ο Νίκος Γιαμπολδάκης αναλύει τη λογική και τη λειτουργία του στατιστικού «xGoals», το οποίο θα χρησιμοποιήσει αποκλειστικά για λογαριασμό του epsm24.gr και για πρώτη φορά στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, στον τελικό Κυπέλλου της Τετάρτης!

Έχουμε συνηθίσει να κοιτάμε τετριμμένα στατιστικά τόσο πολύ που πλέον δεν τους δίνουμε και πολλή σημασία. Ξεκινάμε από την κατοχή της μπάλας που μας δίνουν όλες οι στατιστικές υπηρεσίες, η οποία αυτομάτως ονομάζεται «ανούσια», αν αυτός που την έχει δεν μπορεί να σκοράρει. Αυτό από μόνο του μας δείχνει ότι το στατιστικό των ποσοστών κατοχής δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Συνεχίζουμε με cornerns, offsides, fouls, που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα και απλώς παρουσιάζονται επειδή είναι εύκολα στην καταμέτρηση και καταλήγουμε στις τελικές: τελικές εντός και τελικές εκτός εστίας. Εντυπωσιαζόμαστε από τα μεγάλα νούμερα και τις αποκλίσεις, απορούμε «πώς δεν σκόραρε η Barcelona με 32 τελικές», «γιατί κέρδισε η Manchester United με 2 τελικές» και βαφτίζουμε αγώνες «ανεπανάληπτους» μόνο και μόνο επειδή διαβάζουμε στο τέλος τους πως έγιναν 18 τελικές συνολικά και για τις δύο ομάδες, παρότι οι παίκτες μπορεί να σκόνταφταν πάνω στη μπάλα. Τα xGoals φέρνουν την επανάσταση!
dorkada1
Καταρχάς, ο όρος «xGoals» αποτελεί συντομογραφία της φράσης «Expected Goals», που σημαίνει «προσδοκώμενα γκολ». Από την ονομασία, λοιπόν, και μόνο, αντιλαμβάνεται κανείς πως το στατιστικό αυτό μάς δείχνει πόσα γκολ θα έπρεπε να προσδοκούμε να έχουν μπει σε ένα παιχνίδι. Πράγματι, αυτό ακριβώς κάνουν τα xGoals: υπολογίζουν πόσα γκολ θα έπρεπε να σκοράρουν και να δεχθούν οι δυο ομάδες στο παιχνίδι (ή σε βάθος χρόνου, πχ σε μια ολόκληρη σεζόν ή στο μισό της), πόσα θα έπρεπε να βάλουν μέσα οι ποδοσφαιριστές ξεχωριστά ανά παιχνίδι ή σε βάθος χρόνου και πόσα θα έπρεπε να έχουν αποκρούσει οι τερματοφύλακες, επίσης ανά παιχνίδι ή σε βάθος χρόνου. Που βασίζεται όλος αυτός ο υπολογισμός; Στην ποιότητα κάθε φάσης!
1
Οι εφευρέτες των xGoals δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με πολλές μεταβλητές, καθώς και μια βάση δεδομένων που συνεχώς ανανεώνεται, δύο στοιχεία που τους βοηθούν να υπολογίσουν το εξής: τι πιθανότητες είχε κάθε συγκεκριμένη φάση να γίνει γκολ; Οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψιν είναι πολλοί: από το σημείο του γηπέδου από το οποίο έγινε το σουτ, τη θέση του τερματοφύλακα ως προς τη μπάλα τη στιγμή που σουτάρεται από τον επιτιθέμενο, τη φάση που δημιούργησε το γκολ (αντεπίθεση, κόρνερ, απευθείας εκτέλεση foul, πέναλτι, set play), μέχρι το μέρος του σώματος (κεφάλι/πόδι/στήθος) με το οποίο ο εκτελεστής χτύπησε τη μπάλα, το δυνατό και αδύναμο πόδι του εκτελεστή, την ποιότητα της πάσας/σέντρας την οποία δέχθηκε, την απόσταση της μπάλας από το έδαφος και πολλά άλλα.

Στο τέλος όλων των υπολογισμών, όποιος έχει τα στοιχεία στα χέρια του, μπορεί να συγκρίνει τα xGoals (θυμίζουμε: προσδοκώμενα γκολ) με τα γκολ που όντως πέτυχε κάθε ομάδα. Θα βγάλει, έτσι, χρήσιμα συμπεράσματα σε βάθος χρόνου για το αν η επίθεση κάθε ομάδας σκοράρει περισσότερο ή λιγότερο από αυτό που θα περιμέναμε βάσει των ευκαιριών που της δίνονται, αν έχει δηλαδή αποτελεσματικούς επιθετικούς και δεινούς scorers ή αν συνίσταται από ανίκανους και άστοχους τέτοιους. Τα ίδια εφαρμόζονται, βέβαια, και για τις άμυνες, οι οποίες μπορούν να κριθούν ως πιο δυσκολοκατάβλητες (αυτές που δέχονται λίγα xGoals), ως πιο δυσκολοκατάβλητες αλλά άτυχες (δέχονται λίγα xGoals αλλά περισσότερα γκολ), άμυνες-καφενεία (δέχονται αμέτρητα xGoals) ή, τέλος, άμυνες-καφενεία αλλά πολύ τυχερές ή με πολύ καλό τερματοφύλακα (δέχονται αμέτρητα xGoals αλλά πολύ λιγότερα πραγματικά γκολ).

Φέτος, η στατιστική των xGoals, εφαρμοσμένη στην Αγγλία, απομυθοποίησε το ιδανικό αμυντικό ποδόσφαιρο του Mourinho, που «παρκάρει λεωφορείο», αφού έδειξε πως αν και η φετινή Manchester αγωνίζεται υπερβολικά αμυντικά σε πολλά της παιχνίδια, με το λεγόμενο αντιποδόσφαιρο, δέχεται και πάρα πολλά xGoals, στατιστικό που σημαίνει ότι δεν αμύνεται αποτελεσματικά. Το γεγονός, βέβαια, πως δεν δέχεται πολλά γκολ (συγκεκριμένα πολύ λιγότερα από τα προσδοκώμενα) αποδίδεται στην εξαιρετική σεζόν του τερματοφύλακα της, David de Gea, που κάθε εβδομάδα…κατεβάζει τα ρολά.
de gea
Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεμονωμένα παιχνίδια, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, για να βρει κανείς ποια ομάδα άξιζε τη νίκη περισσότερο, δημιούργησε ευκαιρίες με μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν γκολ ή ποια ομάδα αν και έκανε ελάχιστες ευκαιρίες ήταν τελικά πιο αποτελεσματική στην εκτέλεση και πήρε θετικό αποτέλεσμα ή, γενικά, διάφορες αναγνώσεις που μπορεί να λάβει ένας πίνακας με τα συγκεκριμένα στατιστικά.

Αυτό θα κάνουμε και εμείς στο epsm24.gr, την Τετάρτη 14/03, για το παιχνίδι του τελικού Κυπέλλου της ΕΠΣΜ, μεταξύ ΠΑΟ Κουφαλίων και ΑΟ Καρδίας, που θα μεταδοθεί απευθείας από το γήπεδο της Τούμπας ΕΔΩ. Θα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο στατιστικό σε παιχνίδι ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα αποτελέσματά του αποκλειστικά στο site μας!

Για άλλη μια φορά, το epsm24.gr φέρνει καινοτομία και πρόοδο στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!

Περισσότερα Άρθρα