Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

ARSIS FC: Η ώρα να απολαύσουν τα προσφυγόπουλα το αυτονόητο

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που βρίσκεται προ των πυλών της καθιέρωσης του στο νομικό μας κόσμο, προσφέρει ευκαιρίες που δεν φανταζόμαστε… Η υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας «Άρσις», Βαλμπόνα Χιστούνα, μάς δίνει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αλλάζει το μέλλον των… παιδιών της.

Η ARSIS FC εμφανίστηκε φέτος για πρώτη φορά στο εργατοϋπαλληλικό πρωτάθλημα, δίνοντας την ευκαιρία για συμμετοχή των παικτών της σε κάτι οργανωμένο, σε ένα πρωτάθλημα. Όμως, ποιος ποδοσφαιριστής δεν θέλει να παίζει σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ή ακόμα και σε επαγγελματικά; Ποιος άνθρωπος που κλωτσά τόπι δεν ονειρεύεται να αποτελέσει μέλος ομάδας που αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα;

Το νέο αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπει την εξάλειψη των σχετικών κωλυμάτων που έως τώρα υπήρχαν για παιδιά αγνώστου διαμονής, αιτούμενα στην χώρα μας πολιτικό άσυλο. Και αυτό, βέβαια, ανοίγει για τα παιδιά της ARSIS FC έναν ολόκληρο νέο ορίζοντα. Ποια είναι όμως αυτά τα παιδιά;

Η Βαλμπόνα Χιστούνα, υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας «Άρσις», μας εξηγεί:

«Τα παιδιά είναι ηλικίας 15-27 ετών, δηλαδή έφηβοι αλλά και νέοι ενήλικες. Επιλέξαμε αυτά τα όρια μιας και πρόκειται για ηλικίες που δεν είχαν πολλά κίνητρα, δεν έβρισκαν δηλαδή πολλές δραστηριότητες του ενδιαφέροντος τους όταν ήρθαν εδώ. Είναι παιδιά που προέρχονται από διάφορες ευάλωτες ομάδες και η αλήθεια είναι ότι αυτήν την στιγμή έχουμε μόνον παιδιά με προσφυγική καταγωγή, από χώρες όπως το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αλγερία και άλλες, χώρες με θεσμικά και πολιτικά ζητήματα. Η ομάδα, όμως, γενικά, δημιουργήθηκε με σκοπό να στηρίξει και να αγκαλιάσει παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δεν θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε άλλα σύνολα, άλλες ομάδες. Έτσι, θα μπορούσε να εντάξει στο σώμα της και Έλληνες ρομά ή ρομά από την Βουλγαρία. Δεν υπάρχει περιορισμός στο ποιοι θα μπορούσα να απολαύσουν την δράση της ARSIS FC».

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνον αγόρια, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού μας υπάρχει το ενδεχόμενο η ομάδα να βοηθήσει και κορίτσια, εφόσον βέβαια υπάρξουν και σχετικά αιτήματα. Δεν θα το κάνουμε από μόνοι μας χωρίς αυτά να θέλουν. Οι προπονήσεις, τώρα, γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, σε δωρεάν παραχωρούμενο χώρο – κάτι που αποτελεί μεγάλη εξυπηρέτηση για εμάς – στους Χορτατζήδες, μιας και δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Όσο για τον προπονητή αυτής της ομάδας, τον Δημήτρη Τζουβάρα, μας είπε: «ο Δημήτρης έχει αναλάβει τον ρόλο του με πολλή θέληση και αγάπη για τα παιδιά και το ποδόσφαιρο. Αυτός ο συνδυασμός είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο για να επιβιώσει ένα τέτοιο εγχείρημα, για να δώσει ψυχή στα παιδιά για να το στηρίξουν. Τα παιδιά μας έχουν αγαπήσει την ARSIS FC, σε κάθε προπόνηση ο αριθμός τους αυξάνεται και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη, ζητούν μάλιστα και επιπλέον ημέρες προπονήσεων, αλλά εμείς θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία στην μέρα κάθε παιδιού, να αφοσιώνεται και στην εκπαίδευση του, να κάνει κι άλλες δραστηριότητες. Να μην κολλά δηλαδή με μανία σε κάτι που κάνει, υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιεί πολλές και διάφορες δράσεις. Οι δύο φορές την εβδομάδα είναι νομίζουμε αρκετές. Μία φορά στις δύο εβδομάδες, επίσης, υπάρχει και αγώνας».

Πώς φτάσαμε, λοιπόν, στην δημιουργία της ομάδας και πλέον σε νομοθετικές ρυθμίσεις που ευνοούν την δραστηριοποίηση της ως συνόλου αλλά και των παικτών της μεμονωμένα σε τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα; Η ιστορία είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα:

«Για εμάς, ήταν αρκετή και μόνον η ανάγκη των παιδιών, η επιθυμία να παίξουν οργανωμένα ποδόσφαιρο και γιατί όχι σε ομάδες σε τοπικά ή και εθνικά ακόμη πρωταθλήματα. Έτσι, όταν μας έγινε γνωστή αυτή η επιθυμία, το θεωρήσαμε κάτι φυσιολογικό, κάτι που πρέπει να γίνει. Θα έπρεπε τα παιδιά να παίξουν σε ομάδα. Το ψάξαμε, λοιπόν, να δούμε τι συμβαίνει και εκεί συναντήσαμε τις δυσκολίες της νομοθεσίας. Πήγαμε στην Δανία για ένα πρότζεκτ και ζήτησα από εκείνους, τους Δανούς, να μου στείλουν το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο. Μας είπαν ότι εκεί δεν υπάρχει αυτό που υπάρχει στην Ελλάδα, δεν νοείται ένα παιδί αγνώστου διαμονής, που αιτείται άσυλο, να μην μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο στις εκεί διοργανώσεις. Ξεκινήσαμε, επομένως, ως κοινωνική υπηρεσία να το ψάχνουμε και διαπιστώσαμε πως υπάρχουν νομικά κωλύματα. Εκεί, λοιπόν, ζητήσαμε την βοήθεια των νομικών μας, βγάλαμε μάλιστα και δελτίο τύπου με ερώτημα αναφορικά με το πώς γίνεται να μην μπορούν τα παιδιά να παίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα».

«Αφού είδαμε ότι τελικα δεν υπάρχει διέξοδος και ότι τα παιδιά έχαναν μέρες από την δράση τους, από αυτό που ήθελαν να κάνουν, μιας και εμείς δεν μπορούσαμε να τους προσφέρουμε τη σχετική δυνατότητα, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε εμείς μια ομάδα. Να παίζουν εκεί. Έστω και στο εργατοϋπαλληλικό πρωτάθλημα και σε φιλικούς αγώνες. Τα ίδια τα παιδιά ήθελαν να παίξουν μπάλα, μας είπαν “κάντε μας μια ομάδα”, έτσι κι εμείς φτιάξαμε την ARSIS FC».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει την λύση και την εξάλειψη των νομικών κωλυμάτων της συμμετοχής όλων σε τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα και ανταμείβει τόσο τις προσπάθειες της «Άρσις» όσο, κυρίως, την… επιθυμία των παιδιών της για τα αυτονόητα… Πώς αντέδρασαν, λοιπόν, όταν έμαθαν τα θετικά νέα και τις εξελίξεις;

«Έχουμε μια ομάδα στο Facebook και εκεί δημοσιεύσαμε το νέο νομοσχέδιο, την είδηση του ερχομού του, για να την πάρουν τα παιδιά. Διότι οι έφηβοι και οι νέοι που συμμετέχουν στην ομάδα είναι μέλη του γκρουπ αυτού και μπορούν να τροφοδοτούνται μέσω αυτού για νέα που αφορούν τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Κάποια από αυτά τα παιδιά, έτσι, ρώτησαν τον προπονητή τι είναι αυτό που ανεβάσαμε στο γκρουπ, τι νέο φέρνει. Ένα παιδί, μάλιστα, ήρθε σε εμένα την ίδια, ρωτώντας συγκεκριμένα το εξής: “τελικά θα παίξουμε; Αυτό αναρτήσατε; Αυτό σημαίνει αυτός ο νόμος; Θα γίνει πραγματικότητα;”. Έθεσε την ερώτηση ευθέως και με όλη την αγωνία και την έντονη επιθυμία που φαντάζεστε πως αυτά τα παιδιά έχουν. Γιατί, βεβαίως, είναι και δύσκολο, ακόμα κι αν γνωρίζουν τα ελληνικά, να καταλάβουν τη νομική ορολογία. Υπήρξε, λοιπόν, συζήτηση με τα παιδιά, τους ενδιέφερε άμεσα και το περιμένουν πώς και πώς!».

Μεγάλη αξία στους αγώνες της «Άρσις», σε κάθε προσπάθεια προσπέλασης των εμποδίων, δίνει το γεγονός πως τίποτα δεν έγινε από καθαρή πρωτοβουλία της Υπηρεσίας. Όλα ξεκίνησαν με γνώμονα το ενδιαφέρον των παιδιών. Αυτά ζήτησαν να παίζουν, αυτά προκάλεσαν την δημιουργία της ARSIS FC, αυτά κέρδισαν (ευελπιστούμε) το δικαίωμα στην κανονική συμμετοχή στα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα της επικράτειας. Η Βαλμπόνα Χιστούνα μας βεβαιώνει πως ποτέ δεν θα προχωρούσε η «Άρσις» σε κάποια δράση χωρίς αυτή να ενδιαφέρει τα παιδιά της.

Και τελικά, με την αποδοχή του νομοσχεδίου, θα ανοίξει πράγματι ένας ορίζοντας που ήδη αχνοφαίνεται τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας, που ήδη τον ακουμπάμε ως σύλληψη, αλλά ήρθε και η ώρα να τον επεκτείνουμε, ώστε να τον αγγίξουν όλοι. «Είμαι ικανοποιημένη με τις εξελίξεις, ακριβώς επειδή γνωρίζω πως τα σημερινά παιδιά που εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε, θα είναι οι αυριανοί μεγάλοι αθλητές, που θα δώσουμε μεγάλα μηνύματα στις επόμενες γενιές», μας λέει με σίγουρη φωνή η κ. Βαλμπόνα. «Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει, παιδιά μεταναστών και προσφύγων να εμπνέουν ολόκληρες γενιές. Πύρρος Δήμας, η ομάδα άρσης βαρών με αλβανική καταγωγή, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τώρα και αμέτρητοι άλλοι τα τελευταία χρόνια. Και όλα αυτά έγιναν επειδή βρήκαν πάτημα στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προωθηθούν. Όλοι τους. Και να πετύχουν…».

Περισσότερα Άρθρα