Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Ρεπορτάζ epsm24.gr: Τι λένε άνθρωποι του ποδοσφαίρου για το «μέτρο των μικρών» vol.2

Διαβάστε απόψεις προπονητών και διοικούντων για τη θέσπιση του μέτρου των μικρών, που έχει προκαλέσει τεράστια διχογνωμία. Θετικά σχόλια αλλά και επιφυλάξεις στα χείλη καθενός. 

Μετά το πρώτο μας σχετικό δημοσίευμα, με τις απόψεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου γύρω από το μέτρο των μικρών, παρουσιάζουμε και ένα δεύτερο δείγμα, που θα βοηθήσει – αλλά μάλλον όχι – αρκετούς να κατασταλάξουν.

*Οι παρακάτω δηλώσεις έγιναν το περασμένο καλοκαίρι (2018)

Κώστας Γιότκος (πρώην προπονητής Θερμαϊκού Θέρμης): «Όχι δε με βρίσκει σύμφωνο αυτό το μέτρο. Πετάει εκτός τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2000 για να επικεντρωθεί σε αυτά του 2001. Είναι μια δύσκολη ηλικία και λόγω των εξετάσεων, την στιγμή που κάθε ομάδα θα χρειάζεται 4-5 παίκτες. Πιστεύω ότι περιορισμοί θα έπρεπε να μπούνε στην Β και στην Γ κατηγορία. Περιορισμοί τόσο προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω».

Βαγγέλης Μαυροβουνιώτης (προπονητής Οδυσσέα Κορδελιού): «Είμαι υπέρ του μέτρου. Όλοι στην Ελλάδα κοιτάμε το αποτέλεσμα, οι πρόεδροι φοβούνται μη τους κράξει ο τόπος, οι προπονητές μη τους κράξει ο πρόεδρος και τους απολύσει και έτσι αυτομάτως δεν βάζουν νεαρά παιδιά. Το νεαρό παιδί στο λάθος θα πρέπει να μείνει μέσα και να στηριχθεί. Ακόμα και ορισμένοι προπονητές που βάζουν μερικά νεαρά παιδιά και στο κακό αποτέλεσμα τα χαντακώνουν, πλέον , που θα πρέπει να παίζουν θέλοντας και μη, θα ασχοληθεί μαζί τους για να τους βελτιώσει, γιατί θα τους έχει ανάγκη. Έχουμε χάσει λίγο την μπάλα στην Ελλάδα. Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι για να βγάζει ποδοσφαιριστές για το επαγγελματικό».

Λάμπρος Ανδριόπουλος (πρόεδρος Σ.Π.Π.Θ και προπονητής Ομόνοιας Σίνδου): «Προσωπικά διαφωνώ με το συγκεκριμένο μέτρο. Διαφωνώ συγκεκριμένα με την υποχρεωτικότητα του μέτρου αλλά συμφωνώ με το σκεπτικό. Η δική μου φιλοσοφία είναι όταν έχω κάποιους νεαρούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές να τους χρησιμοποιώ. Το ποδόσφαιρο δεν έχει ηλικία. Υπάρχει το αν είναι κατάλληλος κάποιος ή όχι».

Μάριος Κράββαρης (ποδοσφαιριστής Θερμαϊκού Θέρμης): «Τα χρόνια όπου οι ομάδες δεν χρησιμοποιούσαν μικρούς παίκτες θεωρώ πως έχουν περάσει πλέον από το Ελληνικό ποδόσφαιρο πόσο μάλλον από το ερασιτεχνικό. Όσο τα χρήματα λιγοστεύουν τόσο οι ομάδες θα στρέφονται σε παίκτες νέους χωρίς να χρειάζεται κάποιο μέτρο να τους το επιβάλει».

Κοσμάς Αντωνιάδης (προπονητής Ακριτών Συκεών): «Συμφωνώ με το μεγαλύτερο κομμάτι του μέτρου. Η μόνη ένσταση μου είναι η χρονολογία του 2001, καθώς φέτος στους Ακρίτες βίωσα δύσκολες καταστάσεις με παιδιά που ήταν γεννημένα το 2000 και μέσα στον Μάρτιο, μου ανακοίνωσαν ότι σταματάνε για να διαβάσουν. Από εκεί και πέρα, είμαι σύμφωνος με το μέτρο, γιατί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να είναι το φυτώριο του επαγγελματικού. Αν δεν παίξουν τα παιδιά μας 15,16,17 χρονών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, πότε θα παίξουν. Είναι δυνατόν να βλέπουμε μεταγραφές 19άρηδων στην Α1 και να λέμε ότι είναι επένδυση για το μέλλον;»Ανέστης Ασλανίδης (προπονητής ΑΣ Νεάπολης): «Ο δικός μας σύλλογος δουλεύει ούτως ή άλλως με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με παιδιά γεννημένα το 2001, ακόμα και το 2003! Μακάρι να βάζουμε όλοι παιδιά τέτοιας ηλικίας να παίζουν, το μέτρο αυτό είναι πολύ καλό που λαμβάνεται από την Ένωση, το θεωρώ πολύ σωστό. Ταυτόχρονα, πάντως, ενέχει μια δυσκολία σημαντικού βαθμού για τις ομάδες εκτός πόλεως, πολλές από τις οποίες στερούνται ακαδημιών, που θα έβγαζαν ενδεχομένως ποδοσφαιριστές για τη στελέχωση του ανδρικού τους τμήματος. Κατά τα άλλα, το μέτρο πιστεύω πως είναι πολύ ωραίο».

Δημήτρης Ζυγομήτρος (πρόεδρος Αστέρα Ραιδεστού): «Μου αρέσουν τα μέτρα αυτά και μου αρέσουν επειδή εγώ έχω ακαδημία. Δεν έχω πολλούς νέους αυτή τη στιγμή, έχω έναν 2002 που έβγαλε όλη τη σεζόν βασικός πέρυσι και θα μείνει και φέτος. Αλλά σίγουρα σε τρία χρόνια θα έχω γεμίσει νέους ικανούς να στελεχώσουν το ανδρικό τμήμα. Οπότε, ναι, για ομάδες που έχουν ακαδημίες, το μέτρο είναι πολύ καλό, το επικροτώ».

Γιώργος Σαββόγλου (προπονητής Ιωνικού): «Δεν πιστεύω στα μέτρα. Πιστεύω σε ανθρώπους που πιστεύουν σε ανθρώπους και όχι πως η υποχρέωση κάποιου θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Οι δικές μας πράξεις στον Ιωνικό έδειξαν κατά πόσο εμπιστευόμαστε τους νέους παίκτες (σ.σ βλ. Κεχαγιά, Πασπαλά, Βογιατζή, Παπαδόπουλο) και φτάσαμε σε σημείο να μας προτείνουν μπαμπάδες να φέρουν τους γιους τους εδώ, επειδή θεωρούν πως θα τους προσέξουμε. Τον μικρό αν τον βάλεις από υποχρέωση θα το καταλάβει και θα αντιδράσει. Αντίθετα, πρέπει να του δείξεις ότι τον πιστεύεις. Ταλέντα υπάρχουν, ας τα προσέξουμε. Μακάρι να υπάρξουν παιδιά, να βγουν μπροστά και να παίξουν, να τα εμπιστευτούμε. Θεωρώ πως οι κρίσεις μας δεν πρέπει να είναι επαγγελματικές, αφού δεν είμαστε επαγγελματίες».

Σταύρος Βαγγελόπουλος (προπονητής Ελπιδών Χαλάστρας): «Το μέτρο είναι ταυτόχρονα και θετικό και αρνητικό. Είναι θετικό γιατί τα νεαρά παιδιά πρέπει να παίξουν, αυτό σημαίνει ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Προτιμώ τα παιδιά σε αυτό. Είναι όμως και αρνητικό, ιδίως για τις ομάδες που στοχεύουν επί παραδείγματι σε άνοδο. Ωστόσο, κι αυτές – γιατί όχι – θα πρέπει να ψάξουν περισσότερο, να βρουν ταλέντα, γιατί υπάρχουν πολλά. Ποιος ο λόγος να κλείσεις 30άρηδες και όχι μικρά ταλέντα; Και εδώ που τα λέμε, γιατί μικρά; 16, 17, 18 χρονών δεν είσαι μικρός για μπάλα».

Γ. Μήτσας (πρώην προπονητής γυναικείας ομάδας ΠΑΟΚ): «Στο γυναικείο ποδόσφαιρο – θα ξεκινήσω από αυτό – είχαμε μέτρο επιβεβλημένο από την ΕΠΟ που μας υποχρέωνε να χρησιμοποιούμε δύο παίκτριες κάτω των 20. Υπήρχαν, όμως προβλήματα λόγω μαθημάτων, Λυκείου, πανελληνίων κλπ. Πιστεύω πως θα ήταν καλό να δώσει η Ένωση – αντί του μέτρου με τη συμμετοχή νέου στην 11άδα – άλλον έναν χρόνο στις ομάδες επιβάλλοντας μέτρο να έχουν πχ. 1 ή 2 νέους στην 18άδα τους. Έτσι θα προετοιμαστούν τόσο οι ομάδες αλλά και οι παίκτες και από του χρόνου η προσαρμογή στο μέτρο που συζητάμε τώρα θα είναι πιο ομαλή. Πάντως, το πιο βασικό είναι να αξίζει ένας παίκτης για να παίξει».

Αστέριος Θέμελης (πρώην προπονητής ΑΠΕΛ): «Εγώ προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με αυτό το μέτρο γιατί είμαι ένας προπονητης που έχω τρέλα τους παίκτες μικρής ηλικίας! Και θα σας δώσω το πιο πρόσφατο και ζωντανό παράδειγμα: είναι η καθιέρωση του Μιχάλη Ζαννακη στην ΑΠΕΛ. Ήμουν ο προπονητης οποίος το έχρισε βασικό ίσως στη πιο δύσκολη στιγμή της ομάδας…ένα παιδί 17 χρόνων! Επισης αν κάποιος ανατρέξει και δει τα φύλλα αγωνος από παιχνίδια της Νικης Μεσημεριου τα τελευταία 2 χρόνια – ομάδα που αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Α1 – θα δει σίγουρα ότι στην 11αδα της υπήρχε πάντα ένας παίκτης 16 – 17 χρόνων…Η  χαρά μου ήταν ότι το είδα και σε άλλες ομάδες όπως πχ ο Κεραυνός Κολχικού! Από εκεί και πέρα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στο πως θα λειτουργήσει ώστε να μην μπορεί κανένας εξωτερικός παράγοντας να εκμεταλλευτεί αυτή τη κατάσταση που θα είναι σίγουρα εις βάρος των παιδιών και κατ επέκταση και της ομάδας. Θεωρώ όμως ότι δίνει χώρο και ευκαιρίες στα νέα παιδιά όπως και στους εκάστοτε προπονητές να ψάξουν και να ανακαλύψουν νέα ταλέντα!»

 

Περισσότερα Άρθρα

ΣΔΠΘ | Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου – Για 3η συνεχή θητεία πρόεδρος ο Γιάννης Τζίκας

Κατόπιν της διενέργειας τον εκλογών της Παρασκευής 11 Ιουνίου, σήμερα (Δευτέρα 14 Ιουνίου) συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου