Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Πόσο σημαντικό είναι το πελματογράφημα στους αθλητές;

Αφορμή για το άρθρο ένας τραυματισμός ποδοσφαιριστή σε αγώνα της Ε.Π.Σ.Μ , όπως επίσης η πρόσφατα διεξαχθείσα δωρεάν παροχή εξέτασης πελματογραφήματος στους μικρούς αθλητές του πρότυπου αθλητικού κέντρου Ατέρμων από τον κύριο Λέββα Βασίλειο και τους συνεργάτες του .

 

ΘΕΜΑ : ΠΕΛΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΑ (Αναδημοσίευση) . Γράφει ο Ντέμης Μωυσιάδης

Tο πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός μας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη δομική των κάτω ακρών , όπως επίσης για τις παθήσεις τους . Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της. Mε τη συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες. H μέτρηση των πιέσεων είναι δύο τύπων:

Δυναμική. Όσο στηρίζετε το πόδι σας κατά το βάδισμα πάνω στον πελματογράφο, καταγράφονται οι επιμέρους πιέσεις, καθώς και η συνισταμένη των πιέσεων που δέχεται το πέλμα σας.

Στατική. Όταν είστε σε όρθια, ήρεμη στάση πάνω στη συσκευή, καταγράφεται και γίνεται επεξεργασία των πιέσεων που δέχεται το πέλμα με μοναδική φόρτιση το βάρος του σώματος.

Γιατί θα πρέπει κάποιος να κάνει πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι απαραίτητο σε περιπτώσεις που υπάρχει ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται πάνω στον σκελετό κατά την διάρκεια της βάδισης ή στήριξης. Αποτέλεσμα αυτής της ασυμμετρίας είναι η μηχανική επιβάρυνση του σκελετού και των κατασκευών που τον στηρίζουν, προκαλώντας τελικά αλλαγές στη διάταξή του.
Παράγοντες που προκαλούν αυτήν την ασυμμετρία είναι:

 • Πόνος ή δυσφορία κατά την διάρκεια της βάδισης ή στήριξης(μεταταρσαλγίες, πελματιαία απονεύρωση, άκανθα πτέρνας, κ.α.).
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Λόγω παθολογικών καταστάσεων(αρθρίτις, οστεοαρθρίτις γονάτων, ισχίων ή σπονδυλικής στήλης, χειρουργικές επεμβάσεις, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.).
 • Λόγω νευρολογικών παθήσεων, όπως σπαστική εγκεφαλική παράλυση, ημιπληγία, σύνδρομο Parkinson, κ.α.
 • Παραμορφώσεις οστών ή μαλακών μορίων,όπως είναι η βράχυνση των οστών μετά από κάταγμα, πλατυποδία, πτώση μεταταρσίων, Χονδροπάθεια επιγονατίδας, σύνδρομο Morton, συγγενείς ανωμαλίες (σκολίωση), ουλώδης ιστός από βαρύ έγκαυμα, κάλοι, κ.α.
 • Νευραλγίες,κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, πόνος στην πλάτη.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Ανισοσκελία.
 • Μετεγχειρητικές / μετατραυματικές καταστάσεις.

 

Πότε είναι απαραίτητη
Tο εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Eπίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:

 • Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).
  • Aρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
  • Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.
  • Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.
  • Nευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
  • Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.
  • Aδύναμο μυϊκό σύστημα.
  • Aνισοσκελία.

 

Tα αποτελέσματα
H ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα στα παπούτσια, τα οποία θα κατασκευαστούν αποκλειστικά για εσάς με βάση το πελματογράφημά σας.

 

Σε τι βοηθά τον ασθενή;
Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα κατά την διάρκεια της βάδισης.
Καλύτερη απόσβεση των κραδασμών.
Πρόληψη της μηχανικής επιβάρυνσης στο σώμα, που προκαλείται μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες.
Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.
Επιμερισμός πιέσεων σε μεγαλύτερη επιφάνεια του ποδιού άρα πιο ξεκούραστη βάδιση.
Σωστή στάση σώματος.

 

 

Στο πεδίο των αθλητικών κακώσεων.

Είναι δυνατόν μέσο πελματογραφήματος να εντοπιστούν τυγχόν παραλλαγές της ενδογενούς κινητικότητας. Με τον όρο «υπερκινητικότητα» υποδηλώνεται η ανώμαλη κινητικότητα των οστών κατά την φόρτιση του μέλους. Το πόδι πρηνίζεται και επιπεδώνεται υπερβολικά κατά την φόρτιση, αυξάνοντας συνεπώς και το μήκος του. Σύνδρομα κόπωσης, τενοντίτιδες και φυσικά μεγαλύτερο κόστος σε ενέργεια από τους μύες είναι μερικά από τις συνέπειες. Αντίθετα, το πόδι με υψηλή ποδική καμάρα, έχει την τάση να είναι λιγότερο ελαστικό στον επιμήκη άξονα του και η πελματιαία απονέυρωση του είναι τεταμένη, με αποτέλεσμα να υστερεί στην λειτουργία του ως απορροφητή των δονήσεων, γεγονός που έχει μακροπρόθεσμα παθολογικές επιπτώσεις. Είναι λογικό ότι οι παραπάνω επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τον άκρο πόδα αλλά και όλη την κινητική αλυσίδα (γόνατο, ισχίο, μέση).

 

Επίλογος .

Από τα προαναφερθέντα καθίσταται σαφές ότι η προληπτική εξέταση πελματογραφήματος στους μικρούς αθλητές πρέπει να γίνει εξέταση ρουτίνας γιατί θα προστατέψει τους μικρούς αθλητές από τους μελλοντικούς οξείς και χρόνιους τραυματισμούς , θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν αρκετά την απόδοσή τους , θα τους προσδώσει αυτοπεποίθηση και γενικά θα καλυτερέψει την ποιότητα ζωής τους.

 

 

Περισσότερα Άρθρα