Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Κύπελλο Περιφερειών UEFA: Η ευκαιρία του ερασιτέχνη!

Την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα προκριματικά των Ενώσεων σε εθνικό στάδιο και το epsm24.gr, με τη βοήθεια του Γ.Γ. της ΕΠΣΜ, Πάνου Γιουρούκαλη, σας «μυεί» στην συναρπαστική αυτή διοργάνωση!

Το γοργόν και χάριν έχει, οπότε, παραβλέποντας αχρείαστες εισαγωγές πάμε κατευθείαν στο ψητό, εξηγώντας τι ακριβώς συμβαίνει στο UEFA Region’s Cup, δηλαδή στο Κύπελλο Περιφερειών UEFA: το Κύπελλο Περιφερειών ΟΥΕΦΑ είναι μια διεθνής ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση για ερασιτέχνες, στην οποία κάθε χώρα μετέχει με μια μικτή ομάδα ερασιτεχνών από κάποια επαρχία ή περιφέρειά της. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την τοπική Ε.Π.Σ. που κατακτά το Κύπελλο Περιφερειών ποδοσφαίρου ανδρών της ΕΠΟ. Η διοργάνωση ξεκίνησε το 1999 και διεξάγεται ανά διετία. Την πρώτη διοργάνωση του 1999 κέρδισε η επαρχία Βένετο της Ιταλίας όπως και την πιο πρόσφατη του 2013. Το Κύπελλο Περιφερειών αντικατέστησε κατά κάποιον τρόπο το παλιό Κύπελλο Ερασιτεχνών ΟΥΕΦΑ που είχε διακοπεί από το 1978.
uefa1

Η διοργάνωση δημιουργήθηκε το 1996 καθώς δεν υπήρχε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο μετά την διακοπή του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Εθνικών Ομάδων ΟΥΕΦΑ το 1978, λόγω της μικρής ανταπόκρισης του κοινού. Έτσι το Κύπελλο Περιφερειών αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή διοργάνωση ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η πρωτοτυπία της διοργάνωσης είναι ότι δεν μετέχουν ποδοσφαιρικά σωματεία ούτε Εθνικές ομάδες ερασιτεχνών. Κάθε εθνική ομοσπονδία δηλώνει μια μικτή ερασιτεχνική ομάδα, η οποία αντιπροσωπεύει κάποια επαρχία ή τοπική ένωση, με την προϋπόθεση ότι έχει κερδίσει τη συμμετοχή της έπειτα από αγώνες σε εθνικό επίπεδο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομοσπονδίες-μέλη της UEFA, αρκεί να διοργανώνουν κάποια σχετική εθνική διοργάνωση για την πρόκριση στο Κύπελλο Περιφερειών της ομάδας που θα συμμετάσχει. Εξαιρούνται τα μικρά κράτη σε πληθυσμό, τα οποία μετέχουν με την Εθνική Ερασιτεχνική τους ομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΣΜ, Πάνος Γιουρούκαλης, μάς εξήγησε – στη συνομιλία που είχαμε μαζί του – τη λογική πίσω από τη θέσπιση της συγκεκριμένης διοργάνωσης από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. «Πρόκειται για έναν θεσμό που δημιουργήθηκε ώστε να καταστεί εφικτή η ανίχνευση ορισμένων ταλαντούχων, πλην όμως άτυχων, παιδιών. Ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών δηλαδή οι οποίοι δεν είχαν την ευκαιρία στη μέχρι τώρα πορεία τους, είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είτε λόγω ελλιπών παροχών και σημασίας προς το πρόσωπό τους, είτε λόγω άλλης αιτίας, να κάνουν το επόμενο και μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα τους. Και αυτό το βήμα, βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να γίνει στην πρώτη εθνική κατηγορία της χώρας τους, αλλά και στη Β, στη Γ, όπου ήταν σωστό να γίνει αυτό. Για τους λόγους αυτούς, τις ομάδες στελεχώνουν παιδιά 19 ετών και πάνω, αλλά προς θεού, όχι 35άρηδες ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, αφού αναζητούνται άτομα που έχουν το περιθώριο να εκμεταλλευτούν πιθανή ευκαιρία που θα τους δοθεί».
uefa2
Τα βήματα, επομένως, κατά αύξουσα πορεία, είναι τα εξής: ανίχνευση από μάτια της εκάστοτε Ένωσης των καλύτερων ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της και κλήση αυτών για δημιουργία μικτής ενωσιακής ομάδας. Κατάκτηση από την τελευταία του εγχώριου κυπέλλου περιφερειών και πρόκριση στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Προκριματική (αν συμμετέχουν περισσότερες από 32 ομάδες πανευρωπαϊκά), ενδιάμεση (32 ομάδες) και τελική (8 ομάδες) φάση του UEFA Regions’ Cup.

Τι κερδίζει ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής από αυτό; Καταρχάς, την συνειδητοποίηση πως ανήκει σε μια ζώνη πάνω από το μέτριο των ποδοσφαιριστών της τάξης του και συνεπώς την ικανοποίηση για τους κόπους και τον ιδρώτα του, που μπορεί κατά το παρελθόν να μην έτυχαν της απαιτούμενης σημασίας και προσοχής. Κατά δεύτερον, την τιμή να εκπροσωπεί την Ένωση του τόπου άθλησης του σε εθνικό και γιατί όχι και ευρωπαϊκό επίπεδο και τρίτον, την δυνατότητα να παίξει υπό την παρακολούθηση έμπειρων και περίεργων ματιών, με τη δυνατότητα να τα στρέψει πάνω του να περνάει από τα ίδια του τα πόδια.

Τι κερδίζει ένας ερασιτεχνικός σύλλογος από αυτό; Εκ πρώτης όψεως, διαφήμιση και περηφάνια μιας και διαθέτει έναν ή και περισσότερους από τους καλύτερους της Ένωσης στο ρόστερ του. Δεύτερον, την επιστροφή του παίκτη, που έστειλε στη μικτή ενωσιακή ομάδα, περισσότερο εξελιγμένου, μιας και θα έχει προπονηθεί με αντάξιούς του. Τέλος, χρηματική αμοιβή σε περίπτωση μεταγραφής του αθλητή του σε άλλο ομοεθνή ή ευρωπαϊκό σύλλογο, κάτι που επαναφέρει στο προσκήνιο το πρώτο αναφερθέν όφελος.
uefa3Το εγχώριο Κύπελλο Περιφερειών της ΕΠΟ αρχίζει την ερχόμενη Τετάρτη, 28/03, και ο Πάνος Γιουρούκαλης μας μιλά για το σύστημα διεξαγωγής και τη δική μας μικτή ομάδα, αυτή της ΕΠΣΜ:
«11 ενώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή φέτος, παρότι στο σύνολο είναι 53. Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως προηγούμενες διοικήσεις της ΕΠΟ απαξίωσαν τη διοργάνωση με τις μεθόδους τους, σε σημείο που ο νικητής της δεν προέκυπτε από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Φέτος, λοιπόν, οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο ομίλους, βόρειο και νότιο. Η μικτή της ΕΠΣΜ θα αγωνιστεί στον βόρειο φυσικά και θα δώσει τουλάχιστον δύο παιχνίδια, ενώ τα αποτελέσματα της θα κρίνουν αν θα παίξει και σε τρίτο. Στο τέλος, οι πρωταθλητές των δύο ομίλων θα αγωνιστούν σε ουδέτερο γήπεδο, σε κάποια μέση χιλιομετρική απόσταση, στον τελικό του Κυπέλλου Περιφερειών και ο νικητής θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο UEFA Regions’ Cup. Το πρώτο παιχνίδι για τη μικτή της ΕΠΣΜ είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη, 28/03, στο ενωσιακό γήπεδο της Μίκρας, με αντίπαλο την μικτή της ΕΠΣ Κοζάνης».

Όσον αφορά την προεπιλογή των παικτών, ο κύριος Γιουρούκαλης ανέφερε πως αυτή γίνεται με προσέγγιση του εκάστοτε συλλόγου στον οποίο αγωνίζεται ο παίκτης ενδιαφέροντος, αλλά ως παράπονο δήλωσε πως οι άνθρωποι της Ένωσης πραγματοποιούν την προσέγγιση αυτή με αρκετό φιλότιμο, ενώ θα έπρεπε να είναι περισσότερο αυστηροί και να επιβάλλονται. «Πολλοί μας λένε πως έχουν μπροστά τους κρίσιμα παιχνίδια για play-off, play-out, πρωτάθλημα. Φοβούνται τραυματισμούς, δεν στέλνουν παίκτες, δεν τους αφήνουν. Όταν θα πάω να ζητήσω από ένα χωριό που κάνει σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια να ακολουθήσει το στόχο του, τότε δεν μπορώ παρά να το σεβαστώ και να μην τους πιέσω. Αλλά δεν είναι σωστό να λαμβάνω αρνητική απάντηση από παράγοντα που χρηματοδοτεί μια ομάδα. Για μένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μισθοφόροι παίκτες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, είναι καρκίνωμα».

Και η άποψη του πως οι παράγοντες (γενικά) δεν θα έπρεπε να μπαίνουν εμπόδιο στην εξέλιξη των νεαρών ποδοσφαιριστών, με τη δικαιολογία της επίτευξης του στόχου της χρονιάς, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η ευχαρίστηση της προώθησης ενός ποδοσφαιριστή τους στο επίπεδο που του αξίζει θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από εκείνη της εκπλήρωσης των στόχων. Γιατί, άλλωστε, ποια είναι η ουσία του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου; Θυμόμαστε καλύτερα σε ποια κατηγορία αγωνίζεται ή ποιο ακριβώς είναι το χωριό του Σωκράτη Παπασταθόπουλου;

uefa4

Για το κλείσιμο, το ρόστερ της μικτής ΕΠΣΜ, πριν την οριστική του επισημοποίηση:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Ιβανούδης Σπύρος (Αχιλλέας Τριανδρίας, 1994)
Μαυρομιχάλης Χαράλαμπος (Μακεδονικός, 1995)

 

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Αλίγια Γκέρσι (Ποσειδώνας Μηχανιώνας, 1996)
Ασλανίδης Αρσένης (Ιωνικός, 1998)
Κυριακίδης Δημήτρης (Ολυμπιακός Κυμίνων, 1999)
Ξανθόπουλος Χρύσανθος (Μακεδονικός Αγ. Βασιλείου, 1995)
Πολυζάς Βαγγέλης (ΑΟ Καρδίας, 1995)
Τραχανάς Αναστάσιος (Κεραυνός Αγγελοχωρίου, 1998)
Χατζόπουλος Κυριάκος (Παύλος Μελάς, 1998)

 

ΜΕΣΟΙ
Αλεξόπουλος Φώτης (Κεραυνός Αγγελοχωρίου, 1999)
Γιαννιώτης Εμμανουήλ (Ομόνοια Σίνδου, 1997)
Δελαπόρτας Σπύρος (Ελευθεριακός, 1992)
Μαυρίδης Μιχαήλ (ΑΕ Αμπελοκήπων 1999)
Νιμβρόγλου Μανώλης (Άγιος Γεώργιος Νέας Κρήνης, 1997)
Ντόκου Ρενάτο (ΑΕ Ευόσμου, 1996)
Παπακωνσταντίνου Απόστολος (Ποσειδώνας Μηχανιώνας, 1997)
Παραστατίδης Παύλος (Ομόνοια Σίνδου, 1998)
Σαριγιαννίδης Χαράλαμπος (Παύλος Μελάς, 1999)
Ταραμάς Ραφαήλ (ΑΕ Ευόσμου, 1993)
Τσακίρης Γιάννης (ΠΑΟ Κουφαλίων, 1995)

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Δούκας Στέργιος (Ποσειδώνας Μηχανιώνας, 1995)
Κωνσταντίνου Σπύρος (ΠΟ Μαλακοπής, 1998)
Μαραντίδης Δαμιανός (Ολυμπιακός Κυμίνων, 1997)
Τσαουσίδης Τιμολέων (Όλυμπος Δενδροποτάμου, 1996)

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ
Καναράς Θανάσης
Χάρης Παπαπαναγιώτου

Σύντομα η Ένωση θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα προσκαλεί τους ανωτέρω (και όσους ακόμα προσθέσει) ποδοσφαιριστές σε προπόνηση τη Δευτέρα, η συμμετοχή στην οποία είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Κ.Α.Π (άρθρο 31 περί μη συμμετοχής σε Εθνικές-Μικτές ομάδες Ενώσεων), ειδάλλως επισύρονται κυρώσεις στους απόντες.

Ραντεβού, λοιπόν, την Τετάρτη, 28/03, στο γήπεδο της Μίκρας: Μικτή ΕΠΣΜ – Μικτή ΕΠΣ Κοζάνης στις 15:00 Καλή επιτυχία στα παιδιά μας!

 

givova1

Περισσότερα Άρθρα