Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Κυβέρνηση προς εμπόρους: 3.000 ευρώ πρόστιμο σε όποιον ανοίξει παράνομα, 300άρια στους πελάτες – Φουντώνει η οργή!

Σκληρή απάντηση από την κυβέρνηση στο «αντάρτικο» εμπόρων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα που προτίθενται να ανοίξουν τα καταστήματά τους από την Δευτέρα παρά την παράταση της κυβερνητικής απαγόρευσης.

Σύμφωνα με το MEGA, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει το μαγαζί του, και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα έχουν και δυνατότητα τέτοιας μετακίνησης.

Τα παραπάνω ισχύουν για τις περιφέρειες ΘεσσαλονίκηςΠάτρας και Κοζάνης.

Παράλληλα, από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις.

Είναι σαφές – τονίζουν κυβερνητικά στελέχη – πως αν τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε δραστηριότητες, ενώ στην αντίθετη περίπτωση δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα μέτρα να αυστηροποιηθουν.

Λιανεμπόριο: «Κηδειόχαρτο» σε καταστήματα της Πάτρας – «Θα ανοίξουμε παρά την απαγόρευση» λένε στη Θεσσαλονίκη

Φουντώνει η οργή στους κόλπους των εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, μετά την απόφαση να μην επιτραπεί εν τέλει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου στις εν λόγω περιοχές.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open καταστηματάρχης της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι τα μέλη συγκεκριμένου εμπορικού συλλόγου έχουν αποφασίσει να ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα, παρά την αντίθετη κυβερνητική απόφαση. «Είμαστε σε απόγνωση. Είναι πάρα πολύ άδικο. Έχουμε κάνει τις αγορές μας, οδηγούμαστε σε καταστροφή», δήλωσε.

Στην Πάτρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται εν όψει της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. Στα καταστήματα μάλιστα θα έχουν τοιχοκολληθεί «κηδειόχαρτα» που θα αναφέρουν ότι οι έμποροι διατηρούνται «ζωντανοί – νεκροί» με κυβερνητική απόφαση.

«Ζητάμε από τον κ. Πέτσα και την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση. Ζούμε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ζητάμε το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου. Όπως οι πολίτες εξυπηρετούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, το ίδιο θα γίνεται και στα μαγαζιά μας», ανέφερε καταστηματάρχης, σημειώνοντας πως «είμαστε πάνω από τρεις μήνες κλειστοί».

Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη εκτάκτως τρεις υπουργοί – Mε εντολή Μητσοτάκη

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μεταβαίνουν εκτάκτως αύριο Κυριακή τρεις υπουργοί, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνηπροκειμένου να διαπιστωθεί τι πήγε λάθος στην τήρηση των μέτρων και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις των εμπόρων που δηλώνουν -μέσω των συλλόγων τους- πως τη Δευτέρα θα ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Πρόκειται για τις τρεις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και σύμφωνα με την εισήγηση των επιδημιολόγων, δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο Στέλιος Πέτσας θα μεταβεί στην Πάτρα, ο Νίκος Παπαθανάσης στη Θεσσαλονίκη και άγνωστο ακόμη ποιος στην Κοζάνη.

Οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5/4, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα 5/4, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο», υπογραμμίζει.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

«Αναιρέστε την απόφασή σας»

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ σε ανακοίνωση του.

Ο Μιχάλης Ζορμπίδης τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πατρών: Τα μαγαζιά μας θα μείνουν ανοιχτά

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο Kώστας Ζαφεριρόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτο (το) να ενημερωνόμαστε μέσα στη νύχτα ότι δεν ανοίγουμε και είναι απαράδεκτο να μένουμε κλειστοί» και πρόσθεσε ότι«η μισή Ελλάδα είναι στο βαθύ κόκκινο και δεν έχουμε καταλάβει με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η απόφαση».

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν έχουν «επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «θα καλέσουμε όλους τους συναδέλφους και θα μείνουμε ανοικτά», καθώς όπως είπε «δεν έχουμε άλλο περιθώριο, είναι όλα στα κάγκελα».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, «δεν είμαστε εμείς εστία μετάδοσης του ιού, γιατί έχουμε υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούσαμε και θα τα τηρήσουμε».

Αναρωτήθηκε μάλιστα, «γιατί δεν κλείνει η Αθήνα και κλείνει η Πάτρα, αφού εκεί έχει περισσότερα κρούσματα» και τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς «πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν».

Περισσότερα Άρθρα

Β. Παπακωνσταντίνου: «Αν ισχύσουν αυτά που λένε ότι θα γίνονται αγώνες με εμβολιασμούς και ράπιντ τεστ… ραντεβού το 2022-2023»

Προβληματισμός επικρατεί για την επόμενη μέρα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και ο πρόεδρος της Δόξας Ελπίδας Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου έκανε δηλώσεις στη «Μέτροσπορτ» για