Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Εξοπλισμός απ’ την τσέπη μας, στολές τίγκα στον κορωνοϊό στα σπίτια μας

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις στο GRTimes.gr, εκπροσώπου εργαζομένων σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ότι το προσωπικό έβαλε ουσιαστικά «το χέρι στην τσέπη» για την αγορά ιατρικού μηχανήματος. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου και αντιπρόεδρος του εργασιακού σωματείου, κ. Στέφανος Χατζηλιάδης, το σωματείο αγόρασε μία άκρως απαραίτητη συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου με δικά του χρήματα. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι οι υγειονομικοί αναγκάζονται να πλένουν στα σπίτια τους τα νοσοκομειακά ρούχα, τα οποία είναι τίγκα στον κορωνοϊό, μεταφέροντας με αυτόν τον τρόπο τον Covid-19 από τα νοσοκομεία… στον έξω κόσμο! Σοκάρουν επίσης οι περιγραφές του για το πόσο αποπνικτικές είναι οι προστατευτικές στολές που φορούν γιατροί και νοσηλευτές.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Ο κ. Χατζηλιάδης, μιλώντας στο GRTimes.gr, καταγγέλλει ότι το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος αγόρασε με δικά του χρήματα μία συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου, η οποία κρίνεται απαραίτητη για την βελτίωση της υγείας ασθενών θετικών στον Covid-19. Όπως εξηγεί αυτή η λύση ήταν μονόδρομος διότι στο σχετικό αίτημα του σωματείου, η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου ήταν ότι… «δεν υπάρχουν χρήματα». Σοκάρει η αποκάλυψή του, ότι γιατροί και νοσηλευτές πλένουν σπίτια τους τα νοσοκομειακά ρούχα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού εκτός του νοσοκομείου. Αιτία, η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας στα πλυντήρια του νοσοκομείου, στα οποία -θεωρητικά- οι στολές θα έπρεπε να πλένονται και στη συνέχεια να σιδερώνονται όπως και τα σεντόνια.

Πληρώσαμε 4.400 ευρώ από την τσέπη μας

«Έχουμε έναν συνάδελφο, αλλά και άλλους ανθρώπους, ένα βήμα πριν από τη διασωλήνωση. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη μία συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου, τα λεγόμενα high flow oxygen therapy. Ζήτησαν αυτό το μηχάνημα από τη διοίκηση και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει πουθενά. Ψάξαμε με τον πρόεδρο του σωματείου και εντοπίσαμε το μηχάνημα σε μία εταιρεία, στην τιμή των 4.800 ευρώ. Πετύχαμε μία έκπτωση της τάξεως του 10% και συμφωνήσαμε την αγορά του μηχανήματος στα 4.400 ευρώ. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε εκ νέου στη διοίκηση, γνωστοποιήσαμε ότι βρήκαμε το μηχάνημα και ενημερώσαμε για την τιμή του. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Έτσι αναγκαστήκαμε, να αγοράσουμε το μηχάνημα με χρήματα του σωματείου και πλέον είναι στη διάθεση των γιατρών. Αξίζει να επισημάνουμε, ότι αν είχαμε περισσότερα τέτοια μηχανήματα οι διασωληνωμένοι θα ήταν πολύ λιγότεροι», υπογραμμίζει, ο κ. Χατζηλιάδης στο GRTimes.gr, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα και τη σημασία αυτού του μηχανήματος.

Φωτογραφία που εξασφάλισε το GRTimes.gr: Υγειονομικοί αγκαλιασμένοι, φορούν τις προστατευτικές στολές στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. 

Προσλήψεις νέων γιατρών, αλλά… τι γιατρών;

Ο κ. Χατζηλιάδης, θίγει και το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Όπως καταγγέλλει στο GRTimes.gr, η πολύτιμη δωρεά της Ένωσης Εφοπλιστών, για ανάπτυξη τριών κλινών αποδείχτηκε δώρον άδωρον. Τα τρία κρεβάτια στήθηκαν στην Παθολογική Κλινική, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από το κατάλληλα ειδικευμένο προσωπικό:

«Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, είναι σαν να μας κάνει η Γαλλία δωρεά χιλίων Ραφάλ αεροσκαφών, αλλά να μην υπάρχουν πιλότοι να τα πετάξουν. Πόσο χρήσιμα είναι τα 1000 αεροσκάφη χωρίς πιλότους; Η κυβέρνηση βλέπει τους γιατρούς σαν αριθμούς. Βγαίνουν 20 συνάδελφοι στη σύνταξη και αντικαθίστανται από 20 παιδιά, που κάνουν την άσκησή τους και δεν είναι ειδικευμένοι γιατροί. Ανακοινώνουν την πρόσληψη 100 γιατρών αλλά δεν τους ενδιαφέρει αν αυτοί οι 100 είναι οδοντίατροι και όχι εντατικολόγοι (!). Οι απαιτήσεις στη φάση που βρισκόμαστε είναι αυξημένες. Και οι νέοι γιατροί δε γνωρίζουν ούτε βασική χημεία. Η εντατική δεν είναι παίξε-γέλασε. Δε δίνεις απλά ένα ντεπόν σε κάποιον που του πονάει το κεφάλι», αναφέρει ο κ. Χατζηλιάδης.

Με μία τηλεδιάσκεψη δε γίνεσαι πολεμιστής!

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Κικίλια, σχετικά με την επιμόρφωση υγειονομικού προσωπικού με τηλεδιασκέψεις, ο κ. Χατζηλιάδης γελά ειρωνικά και απαντά:

«Το γέλιο είναι η απάντησή μου. Ξέρετε, όταν ρώτησαν τον εθελοντή νοσηλευτή από την Κομοτηνή πώς του φαίνεται η κατάσταση στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, εκείνος απάντησε ότι άλλα ακούς, άλλα βλέπεις και άλλα βιώνεις. Πολεμιστής, λέγεσαι την πρώτη νύχτα της μάχης. Αν δεν μπεις μέσα στο παιχνίδι, αν δεν μπεις στο πεδίο της μάχης, πολεμιστής δε γίνεσαι. Όλα αυτά που ακούτε, είναι επικοινωνιακή πολιτική. Δε μπορεί να γίνει διαδικτυακή επιμόρφωση ενός υγειονομικού χωρίς ειδίκευση και μετά να μπει σε μονάδα για να δουλέψει. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τη θεωρία, πώς να το κάνουμε!»

Πριν βάλω τη στολή είχα πιεί 3 λίτρα νερό και δεν κατούρησα!

«Οι προστατευτικές στολές που φοράμε, έχουν ρεκόρ χρήσης 2 ώρες, ενώ εμείς τις φοράμε, πολλές φορές, και για 3 ώρες. Δεν αντέχεις! Χάνεις πάρα πολλά υγρά. Δεν μπορείς να περπατήσεις διότι είσαι εντελώς αφυδατωμένος. Σκεφτείτε ότι είχα πιει 3 λίτρα νερό και δεν κατούρησα! Όλα τα υγρά έγιναν ιδρώτας. Κάθε φορά που βγαίνω από την κλινική Covid-19, πρέπει να αλλάξω. Συγκεκριμένα, κάτω από τις λευκές προστατευτικές φόρμες, φοράμε τις μπλε νοσοκομειακές στολές. Αυτές γίνονται μούσκεμα. Σαν να σε έχουν βρέξει με λάστιχο. Επομένως, φοράμε νέα, καθαρή μπλε στολή, ενώ την προστατευτική την πετάμε, διότι είναι μίας χρήσης. Πρέπει όμως να τονίσουμε, ότι τις μπλε νοσοκομειακές στολές, όχι μόνο τις αγοράζουμε με δικά μας χρήματα – διότι αυτές που μας δίνουν είναι σκισμένες, φθαρμένες, 20 πόντοι πιο κοντές-, αλλά μας υποχρεώνουν να τις πλένουμε σπίτια μας», αναφέρει ο κ. Χατζηλιάδης, προσθέτοντας ότι αν θέλεις να είσαι ευπρεπής στο χώρο εργασίας σου, πρέπει να πληρώσεις για να αγοράσεις τη στολή σου!

Τα όσα περιγράφει ο κ. Χατζηλιάδης, είχε αναφέρει και ο ακτινολόγος- Επιμελητής Α’ στο ΓΝ «Παπαγεωργίου» , Χρήστος Παπαστεργίου , ο οποίος με μία ανάρτησή του στα social media, είχε δώσει την εικόνα ενός γιατρού, ο οποίος μόλις είχε βγει από κλινική Covid-19, και όπως φαίνεται από την εικόνα, είναι καταϊδρωμένος.

H συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

Περισσότερα Άρθρα

Η κορυφή… του ανήκει ξανά!

Ο Μακεδονικός ήταν ο μεγάλος νικητής (2-0) του ντέρμπι με τον Εδεσσαϊκό, το οποίο θα έκρινε την πρωτιά στον 2ο όμιλο της Γ’ Εθνικής μετά το πέρας