Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Αύριο η μέρα κατεδαφίσεων στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Επειτα από αγώνα 30 ετών στη Δυτική Θεσσαλονίκη και οριακά προτού εκπνεύσει η προθεσμία για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ υπογράφηκε η σύμβαση που θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Πάνω στο νήμα κυριολεκτικά πριν χαθεί ο χρόνος και τα χρήματα του ΕΣΠΑ υπογράφηκε η σύμβαση για την εργολαβία η οποία θα μετατρέψει το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Σε 15 μήνες από σήμερα, έπειτα από 30 χρόνια αγώνων της κοινωνίας ολόκληρων των δυτικών συνοικιών Θεσσαλονίκης και τέσσερα χρόνια μετά την παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στον τοπικό ομώνυμο δήμο, αυτό που έμοιαζε άπιαστο όνειρο αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Είχε ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου 2017, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός παρέδιδε επίσημα το πρώην στρατόπεδο των 336 στρεμμάτων στον Δήμο Παύλου Μελά για 99 χρόνια, προκειμένου να μετατραπεί σε «μητροπολιτικό πάρκο, πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού αλλά και ψυχαγωγίας».

Μάλιστα όπως αναφέρει η efsyn, τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν λύθηκαν ουκ ολίγα γραφειοκρατικά ζητήματα, γεννήθηκαν άλλα, τα οποία για την πρώτη τουλάχιστον φάση του μεγάλου έργου ξεπεράστηκαν πάνω στο νήμα, γι’ αυτό και η αγωνιώδης παρατήρηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα προς την εργολήπτρια εταιρεία χθες στη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης «να τηρήσουμε πιστά τα χρονοδιαγράμματα». Διότι το έργο πρέπει να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023.

«Ηρθε η ώρα να υπογράψουμε, σας καλωσορίζω στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων σήμερα αποκτούν νόημα και ουσία» είπε εισαγωγικά ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, συμπυκνώνοντας σε λίγες λέξεις όσα προηγήθηκαν και όσα αναμένονται. Ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν, την τέως και τη νυν κυβέρνηση, πρώην δημάρχους και τον περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι με τις νέες χρήσεις το πρώην στρατόπεδο «θα είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και θα μπολιαστεί ο αστικός ιστός μέσα στη φύση, θα ενώσουμε την ιστορία με το παρόν και το μέλλον». Για ένα νέο τοπόσημο στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο κ. Τζιτζικώστας, τονίζοντας ότι είχε υποσχεθεί τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και έτσι γίνεται «πράξη ένα όραμα δεκαετιών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, το μεγαλύτερο και πιο εμβληματικό έργο ελεύθερου, δημόσιου χώρου πρασίνου που ώς το τέλος του 2023 θα παραδώσουμε στους πολίτες».

Τη σύμβαση για το έργο, ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ, υπέγραψαν οι κ. Δεμουρτζίδης, Τζιτζικώστας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας «Δυναμική Εργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη», Αθανάσιος Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε πως η εταιρεία έχει πλήρη συναίσθηση της σπουδαιότητας και της ιστορικής σημασίας του έργου που έχει αναλάβει.

Με την ολοκλήρωση της εργολαβίας θα οριοθετηθεί με περίφραξη ο χώρος και θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως ο καθαρισμός του πρώην στρατοπέδου, θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα (περίπου 8.000) και θάμνοι, θα δημιουργηθεί δενδρόκηπος και θα φτιαχτούν οι υποδομές (ηλεκτροφωτισμός, νερό, αποχέτευση κ.λπ.), θα κατασκευαστούν τρία αναψυκτήρια, ενώ θα κατεδαφιστούν τα άνευ αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας κτίρια τα οποία σήμερα είναι ερείπια.

Το πάρκο που θα προκύψει θα διαθέτει έξι πύλες εισόδου-εξόδου για τους πεζούς και θα είναι ανοιχτό με βάση ωράριο, το οποίο θα καθοριστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα αναμένεται φυσικά η εξέλιξη σχετικά με το δεύτερο μέρος της ανάπλασης, που δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων που διασώζονται, με πρώτο το εμβληματικό –επονομαζόμενο Α2– εμβαδού 3.353,14 τ.μ, στο οποίο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, πρόκειται να στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τμήματα υπηρεσιών του νέου δημαρχείου.

Υπάρχει πάντα και η απορία σχετικά με το κτίριο Α3, στο οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις –άνευ λεπτομερειών– τρέχουν μελέτες (;) για δημιουργία Μουσείου Εκθεμάτων από τις Ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ξεκινούν αύριο οι κατεδαφίσεις στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 24 Νοεμβρίου , οι κατεδαφίσεις κτηρίων και βοηθητικών κατασκευών που διατηρούνται σε κακή κατάσταση στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την επίσημη έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με το dytika.gr, μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Αθανάσιο Παπανικολάου εκπρόσωπο της κοινοπραξίας Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη Α.Τ.Ε.Β.Ε., ο ανάδοχος ασχολήθηκε με τα διαδικαστικά θέματα οργάνωσης και παρακολούθησης της εργολαβίας.

Συγκεκριμένα κατέθεσε το χρονοδιάγραμμα του έργου, την τοπογραφική αποτύπωση για την παραλαβή του φυσικού εδάφους, τη λίστα των μηχανημάτων και τα δικαιολογητικά τους, που θα απασχοληθούν στο έργο, ενώ ολοκληρώθηκαν οι πρόδρομες εργασίες που αφορούν στον προγραμματισμό της τοποθέτησης εργοταξιακής περίφραξης περιμετρικά του στρατοπέδου.

Περισσότερα Άρθρα